AVDUKES AV H.M. Kong Harald på Frammuseet på Bygdøynes 14. desember kl. 12.00

Polfarerne er kommet hjem!

Nasjonalmonumentet med polfareren Amundsen i spissen for sine fire medhjelpere har ankommet Oslo, med lastebil fra Håkon Anton Fagerås´ verksted i Pietrasanta i Italia. Flere tonn støpte bronseskikkelser, utformet gjennom billedhuggerens kunstneriske temperament, plasseres i disse dager på Bygdøynes, øst for Frammuseet.

Polfarerne står som "fastfrosset" i kulden og isødet og skuer sørover mot et imaginært polpunkt, i den kjente positur fra polferdens foto for 100 år siden.

Polfarernes kroppspråk er gitt ro og tyngde og hver skulptur har sitt særpreg ut fra kunstnerens tolking av personens ytre og indre særtrekk og personlighet. En estetisk enkelhet og storhet preger de staute, barske polfarerne.

Håkon Anton Fagerås vant den utlyste konkurransen om nasjonalmonumentet blant 30 kunstnere.

Fagerås er en av Norges ledende, klassiske skulptører. Han tilfører det tradisjonsrike og klassiske formspråket fornyelse gjennom sitt samtidsblikk og et anstrøk minimalisme.

Nasjonalmonumentet vil for all framtid være et synlig, verdig og kunstnerisk minnesmerke over Norges polfarere og nasjonalhelter.

Fagerås´monumentet er et tidsriktig og betydelig verk.

Kunstneren er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo, og har utsmykket bl.a. Norges Bank, Hurtigruten og St. Olavs hospital i Trondheim. Han er innkjøpt i inn- og utland og er representert i flere sentrale samlinger.

Det er stiftelsen Roald Amundsen Minnefond, opprettet i 1928, som har bestilt og finansiert nasjonalmonumentet.

Hjertelig velkommen til en seremoni i polfarerånd med historisk og kunstnerisk sus.


Polarfestival med gratis inngang på Bygdøynes 14. des. kl. 17.00 - 22.00. Se www.frammuseum.no


Med vennlig hilsen

Stiftelsen Roald Amundsen Minnefond

KulturKonsept
Kristin Jordfald
www.kulturkonsept.no
Tlf. 909 67 883

 

Videresend gjerne invitasjonen til kollegaer og venner.

www.kulturkonsept.no | Tlf: 47 90967883| This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.